Hoe goed is jouw griepkennis?

M

“Het griepvaccin werkt levenslang.”

Klopt niet. Elk jaar opnieuw moet je het griepvaccin krijgen. Want elk jaar zijn er andere griepvirussen en wordt het vaccin afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel zullen voorkomen. Bovendien is de bescherming meestal na een half jaar tot een jaar uitgewerkt. Dus ook als je vorig jaar griep hebt gehad, ben je niet beschermd.
N

“Het griepvaccin is de best beschikbare manier om griep te vermijden.”

Klopt. Als je gevaccineerd bent, is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is ook de kans op complicaties zoals longontsteking veel kleiner. Meestal genees je van griep vanzelf na enkele dagen, maar bij de risicogroepen waarmee jij werkt, kan griep ernstige gevolgen hebben.
N

“Het griepvaccin heeft bijwerkingen.”

Klopt. Soms treedt op de plaats van de prik (de bovenarm) wat pijn, roodheid of een lichte zwelling op. Dit gaat na enkele dagen vanzelf over. Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Allergische reacties komen zelden voor. Personen die allergisch zijn voor kippeneiwit mogen zich niet laten inenten.
M

“Van het griepvaccin krijg je griep.”

Klopt niet. Het vaccin bevat geen levende virusdeeltjes. Je wordt er dus niet ziek van. Door het vaccin maakt je lichaam juist afweerstoffen aan. Dit duurt wel twee weken. Als je binnen die twee weken met het griepvirus in aanraking komt, dan kan je toch griep krijgen. Laat je dus op tijd vaccineren!
M

“Ik krijg nooit griep.”

Klopt niet. Gemiddeld krijgt ongeveer één op de tien mensen griep. Sommige mensen krijgen inderdaad zelden griep, maar zeg nooit “nooit”! Bovendien werk je met risicogroepen en vorm je een groter gevaar voor hen als je toch griep krijgt. Want griep is zeer besmettelijk. Daarom is het raadzaam om ieder jaar de griepprik te halen.
M

“Griep is niet besmettelijk.”

Klopt niet. Griep is een zeer besmettelijke ziekte. Wie in contact komt met iemand die griep heeft, maakt 20% tot 50% kans om de ziekte ook te krijgen. Het griepvirus wordt onder andere verspreid via hoesten en niezen. Maar ook via aanraking van oppervlaktes die besmet zijn met het griepvirus. Dus als jij griep hebt, ben je een groot gevaar voor de risicogroepen waarmee je werkt.
M

“Als ik ziek thuisblijf, is er geen enkel probleem.”

Klopt niet. Ongeveer 1 op de 5 griepinfecties verloopt zonder duidelijke ziekteverschijnselen. Omdat je met risicogroepen werkt is het extra belangrijk dat je jezelf én hen beschermt tegen de griep.